Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

utworzenie i zapisy do kółek zainteresowań...

Droga młodzieży, drodzy organizatorzy ruchu muzycznego!

Niniejszym ogłaszamy powstanie trzech kółek zainteresowań:

• Kółka matematycznego
  • Kółka szachowego
  • Kółka filatelistycznego.

Zajęcia z tych trzech zakresów prowadzone będą pod opieką stowarzyszenia muzycznego "rytm".

Może się wydawać, iż to niewiele wspólnego ma z muzyką, i w istocie może tak jest ... niemniej zainteresowanie przedmiotami ścisłymi jakimi są matematyka i szachy pomagają również w działalności muzycznej.

Niniejszym kierujemy prośbę do samej młodzieży, a także do organizatorów i opiekunów młodzieży o zapisy chętnych na te trzy rodzaje zajęć ... odbywać się one będą w Gliwicach - na początku przy ul. Kościuszki 21/7, potem w innym wybranym i podanym do wiadomości miejscu.

Zapisywać można się od zaraz. Terminy pierwszych zajęć - od początku stycznia, dni i godziny zostaną przekazane do wiadomości osobom zapisanym.

W ramach zajęć z matematyki pomożemy młodzieży w rozwiązywaniu zadań z najróżniejszych działów szkoły średniej.

W ramach zajęć szachowych, nauczymy grać w szachy lub rozwiniemy tę umiejętność na wyższym poziomie.

W ramach zajęć filatelistycznych - będziemy mogli dokonywać przeglądu posiadanych zbiorów, przekazywać sobie pożyteczne rady dotyczące zbierania wartościowych znaczków. Istnieć będzie także możliwość zapoczątkowania zbiorów przez gratisowe przekazanie klaserów i partii znaczków, które organizatorzy posiadają w nadmiarze.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do polecania zainteresowanych i ich zapisów.

Marian Dragon

Prezes Stowarzyszenia Muzycznego "Rytm"