W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Projekt Tweens - SPRAWOZDANIE

Sprawozdanie z Tweens 2010

Sprawozdanie z pobytu w Niemczech w ramach projektu Tweens 2010
od 10.03.2010 do 20.03.2010

Wyruszyliśmy 10 marca 2010 r. o godzinie 7.30 spod Teatru Muzycznego. Na miejsce dojechaliśmy tego samego dnia około godz. 20.00. Zameldowaliśmy się w hotelu Art Ambiente w Hagen. 11 marca pojechaliśmy na salę, na której miał się odbyć koncert w dniu następnym. Tam poznaliśmy Maegie Koreen. Przedstawiono nam również naszą tłumaczkę, Karinę Pietruchę. Punkt czternasta odbyła się zaplanowana herbatka z organizatorami. Bardzo nam się nasza tłumaczka przydała, ponieważ większość z nas nie rozumiała ani słówka.

Zanim rozpoczęły się próby, każdy kto posiadał własny sprzęt elektroniczny musiał przejść inspekcję. Grzegorz Kosiński (mój akompaniator) miał wzmacniacz, dwa "piece" do basu i zasilacz do wzmacniacza. Wszystko oprócz zasilacza dostało "przepustkę", ale bez tego zasilacza i tak byśmy zbytnio nie pograli, dlatego postanowiliśmy podpinać się bezpośrednio na mikser. Sonia Godoj i Tomasz Bura (jej akompaniator) nie mieli tego problemu, ponieważ korzystali z pianina, które było na sali. Próby przebiegły w miarę spokojnie, poznaliśmy już resztę osób, które występowały. Przećwiczyliśmy również ostatnią, finałową piosenkę. Daliśmy nawet radę. Na szczęście nie trzeba było znać tekstu na pamięć. Dostaliśmy ten ostatni refren na kartkach. Wieczorem po próbie odbyła się uroczysta kolacja. Na niej mieliśmy okazję na spokojnie porozmawiać z innymi uczestnikami i trochę się wyluzować.

Następnego dnia (12.03.2010) o godzinie 17.00 pojechaliśmy na pierwszy koncert, który odbył się w Hagen. Przebiegł on dokładnie według przesłanego wcześniej planu, finał również odbył się jak należy. Wszystkie pozostałe koncerty działały według tego samego planu.

13.03.2010 przenieśliśmy się z Hagen do Gelsenkirchen, zamieszkaliśmy w hotelu Inter City. Mieszkaliśmy w tym hotelu już do 20.03, czyli do dnia wyjazdu.

Następny koncert odbył się 13.03.2010 w Gladbeck.

Kolejny, przedostatni już koncert, był w Gelsenkirchen (16.03.2010), a ostatni w Bottrop (19.03.2010). Dzień wyjazdu zbliżał się nieuchronnie. Ogólnie nasze występy bardzo się podobały. W prasie można było znaleźć same pochlebne opinie.

Ze wszystkimi uczestnikami mogliśmy spotykać się tylko na koncertach, ponieważ byliśmy rozesłani po różnych hotelach, w różnych miastach. Niektórzy wcale nie korzystali z hoteli, ponieważ pochodzili z pobliskich okolic.

W wolne dni zwiedzałam miasto. Raz pojechaliśmy na wycieczkę. Karina zabrała nas do Bottrop, by pokazać dumę tego miasta, stalową konstrukcję w kształcie graniastosłupa o podstawie trójkąta. Nazywa się "Tetraeder". Jest to duży punkt widokowy i można z niego zobaczyć całe Bottrop i kilka miast sąsiadujących. Znajduje się naprawdę wysoko i nie wchodziłam na niego.

20.03.2010 o godzinie 10.30 opuściliśmy Gelsenkirchen i Zagłębie Ruhry, by wrócić do Polski. Dojechaliśmy do Gliwic około godziny 21.00.

Tekst opracowała: Natalia Stefanek

Poniżej prezentujemy także artykuły z prasy niemieckiej: [kliknij 'więcej' aby obejrzeć]