W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Uczestniczka koncertu finalnego festiwalu dziecięcego 2018 - Aurelia Radecka

Aurelia Radecka ur. 30.03.2009 r. w Chorzowie uczęszcza do Szkoły Podstawowej nr 37 im. Karola Grzesika w Chorzowie, obecnie jest uczennicą czwartej klasy. Ogólnie lubi się uczyć, szczególnie łatwo przychodzi jej zapamiętywanie wierszy i różnego rodzaju tekstów, uwielbia rysować, a jej ogromną pasją jest śpiew. Pełna temperamentu, aktywna, wesoła, optymistka od urodzenia. Śpiewa zawsze i wszędzie ( w tramwaju, autobusie), wszystko co wpadnie jej w ucho i do tego gaduła. Śpiew i występy na scenie to jej powołanie, jest do tego stworzona, jak sama kiedyś powiedziała „ będę gwiazdą” :) Od siódmego roku życia regularnie chodzi na indywidualne zajęcia wokalu, do Starochorzowskiego Domu Kultury, poza tym śpiewa w zespole „Misiaki” w Chorzowskim Centrum Kultury. Ponadto, jest członkiem Stowarzyszenia Muzyczno-Teatralnego „Freeland” od 2016r. Od trzeciego roku życia trenuje judo, obecnie posiada żółty pas. Pierwszy swój występ przed publicznością miała w wieku 5 lat w Katowicach na rynku w ramach projektu Dziennika Zachodniego „Dzieci śpiewają kolędy”, z którym nagrała płytę. Następnie zaczęła brać udział w różnych konkursach, festiwalach, przesłuchaniach wokalnych, w których prawie zawsze jest laureatem. Aurelia jest młodą, początkującą wokalistką, która wierzy, że kiedyś jej samozaparcie i chęć zaistnienia zaowocują i jej talent zostanie zauważony.