W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Juror Koncertów Finalnych Festiwalu 2018 - Sylwester Targosz-Szalonek

Uczestniczył w licznych mistrzowskich kursach wokalnych, m.in.: prof. Heleny Łazarskiej (Austria), Daniela Weeks’a (USA), Kałudi Kałudowa (Bułgaria), Paula Esswooda (Wielka Brytania). Jest absolwentem mistrzowskiej klasy śpiewu prof. Cesare Colona (Niemcy-Berlin). Prowadzi aktywną działalność artystyczną; śpiewa liczne koncerty o szerokim zakresie repertuarowym i stylistycznym w kraju i za granicą: recitale kameralne, spektakle oraz koncerty operowe, operetkowe i oratoryjno-kantatowe. Współpracował z niemieckimi agencjami artystycznymi i jest częstym gościem tamtejszych scen i estrad.  W latach 2000-2006 zajmował stanowisko chórmistrza w Uniwersytecie Śląskim, gdzie sprawował także opiekę artystyczną i merytoryczną nad Zespołem Pieśni i Tańca Katowice Uniwersytetu Śląskiego. W tym samym okresie współpracuje z Międzynarodowym Festiwalem Folklorystycznym Uniwersytetu Śląskiego, gdzie zajmuje się reżyserią i opieką muzyczną nad festiwalem. Bierze udział w licznych cenionych festiwalach muzycznych, takich jak: Festiwal Alkagran w Czechowicach-Dziedzicach, Międzynarodowy Festiwal Muzyki Wokalnej „Viva il canto” w Cieszynie, Międzynarodowy Festiwal im. Grzegorza Gerwazego Gorczyckiego, Festiwal Bachowski w Świdnicy, Europejski Festiwal im. J. Kiepury w Krynicy i innych.

Wziął udział w prawykonaniu duetu na tenor i waltornie „Song for time” (Mariusa Baranaukas) w ramach 4-tego Międzynarodowego Spotkania Młodych Kompozytorów (Katowice). W roku 2007/2008 odbył tournee po Niemczech z grupą „The 12 Tenors”. Nagrywał i koncertował dla: Radio Katowice, TV Polonia, Radio i Telewizja Budapeszt, a także dla telewizji niemieckich. Współpracował z wieloma zacnymi dyrygentami, takimi jak: Igor Dochovic, Andrzej Zubek, Michał Dworzyński, Mirosław Jacek Błaszczyk, Jan Wincenty Hawel, Peter Moss, Heribert Beissel, Paul Esswood, Andrew Parrott, Gabriel Chmura, Radosław Labakhua, Kazimierz Kryza, Elio Boncompagni i in. Koncertował m. in. w: Argentynie, Czechach, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Norwegii, Portugalii, we Włoszech na Sycylli, Irlandii. W programie posiada liczne partie solowe pozycji zarówno z gatunku teatru muzycznego jak i muzyki oratoryjno-kantatowej, m.in. takie tytuły jak: Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Zauberflote W. A. Mozarta; Don Pasquale, La fille du regiment, L'elisir d'amore G. Donizettiego; Il barbiere di Siviglia G. Rossiniego; Rigoletto, Traviata, Requiem G. Verdiego; Das Land des Lachens, Die lustige Witwe Fr. Lehara; West Side Story, Candide L. Bersteina; Litanie Lauretane, Requiem, Kronungsmesse W. A. Mozarta, Stabat Mater, Die Schöpfung J. Haydna, Petite Messe Solenelle, Stabat Mater G.Rossiniego, Magnificat, Johannespassion J. S. Bacha; Messiah, J. F. Händla i wiele innych. Repertuar jego wzbogaca nadto zasobna literatura muzyki kameralnej różnych stylów i epok, szereg arii, duetów, pieśni z oper i operetek, a także musicali. W okresie od stycznia do kwietnia 2008 roku brał udział w szeregu przesłuchań do roli Tebaldo w operze I Capuleti et i Montecchi V. Belliniego, które odbyły się w Berlinie. Na ponad 400 przesłuchanych kandydatów został zaproszony do realizacji tejże opery, której nagrania dokonał wraz z Teatrem Miejskim w Braunschweig, w czerwcu 2008 r. W tym także miesiącu został zdobywcą srebrnego medalu Arte Vocale na Królewskim Festiwalu Wokalnym w Wilanowie. W sierpniu 2008 roku otrzymał statuetkę Złoty Słowik Belcanto na Festiwalu Belcanto w Nałęczowie. W lipcu 2008 roku wziął udział w bardzo prestiżowym Internationales Festival Junger Opernsänger, gdzie kreował partię Rudolfa w operze Cyganeria G. Pucciniego. W roli Mimi partnerowała mu czarnoskóra solistka z Nowego Yorku, Lisa Bryce. Niemiecka prasa bardzo przychylnie komentowała występy tej scenicznej pary, a Sylwester Targosz-Szalonek został nazwany „włoskim tenorem z Polski”. Współpracuje z Kammeroper Schloss Rheinsberg, Teatrem Wielkim Operą w Poznaniu, Teatro di Verdi, Teatro Massimo Palermo, Orchestra Siciliana we Włoszech, Filharmonią we Frankfurcie, N.O.S.P.R., Filharmonią Śląską, Toruńską, Poznańską, Częstochowską et cetera. W sezonie 2010/2011 r. uczestniczył w międzynarodowym projekcie operowym, kooperacji Teatru Wielkiego w Poznaniu oraz Teatro del Gilgio di Lucca we Włoszech, Candide L. Bernsteina w reżyserii M. Znanieckiego. W tym samym czasie prowadził także kursy wokalne w Niemczech (prywatna szkoła wokalna prof. Cesare Colona - Berlin) i na Ukrainie (Uniwersytet Muzyczny w Charkowie). W 2010 podjął prace pedagogiczną w SM I i II st. w Zabrzu, gdzie przez 2 lata prowadził klasę śpiewu. Z końcem 2010 roku powołał Orkiestrę im. Arcyksiężnej Marii Krystyny Habsburg w Żywcu, z którą jako manager, dyrektor artystyczny i czołowy solista gości na wielu prestiżowych estradach i festiwalach. W styczniu 2012 roku został zaproszony do wzięcia udziału w prawykonaniu op. Dzień Świra Hadriana Filipa Tabęckiego w Teatrze Wielkim w Poznaniu w reżyserii I. Gorzkowskiego. W grudniu 2012 r. na zaproszenie Ambasady RP wystąpił z koncertem z okazji otwarcia Polskiego Honorowego Konsulatu na wyspie Bali, a także poprowadził Kurs Mistrzowski w tamtejszej szkole muzycznej. Sylwester Targosz-Szalonek zajmuje się także reżyserią spektakli muzycznych i koncertów, które miał okazję wystawiać w kraju i za granicą. Z wyróżnieniem ukończył Akademię Muzyczną w Katowicach.