W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Uczestniczka koncertu finalnego festiwalu młodzieżowego 2018 - Agnieszka Bury

Urodzona 6 maja 1977 w Kępnie. Z zawodu Tłumacz Przysięgły Języka włoskiego. Od najmłodszych lat wykazuje zainteresowanie śpiewem, tańcem i aktorstwem. Przygoda z tańcem zaczęła się jeszcze w szkole podstawowej, w zespole tanecznym „Gaduły”, a następnie „Iluzja” pod czujnym okiem Zofii Dąbrowskiej - tancerki i choreograf, laureatki licznych nagród i wyróżnień.

W klasie maturalnej brała czynny udział w zajęciach z aktorstwa w STUDIO AKTORSKIM "ART-PLAY" założonym przez Dorotę Pomykałę - aktorkę Starego Teatru w Krakowie. Ale prawdziwą przygodę związaną z aktorstwem przeżyła kilka lat później. W międzyczasie ukończyła Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych w Gliwicach, a następnie Uniwersytet Śląski w Katowicach na kierunku – Filologia Włoska – nie rozstając się ze światem artystycznym. Cały okres studiów był przepełniony muzyką i śpiewem. Lata akademickie upływały pod znakiem śpiewu w Akademickim Zespole Muzycznym przy Politechnice Śląskiej. Zamiłowanie do śpiewu przeplatało się z zamiłowaniem do nauki Języków obcych tj. angielskiego, włoskiego, francuskiego i hiszpańskiego. Liczne wyjazdy zagraniczne w charakterze pilota i przewodnika oraz Studia Podyplomowe na kierunku Tłumaczenia Ekonomiczno-Prawne w Biznesie pomogły tę wiedzę językową ugruntować. Po skończonych studiach wzięła udział w licznych produkcjach telewizyjno-teatralno-reklamowych takich jak: reklama Europejskiego Funduszu Społecznego – region Śląska, reklamy jednej z wiodących sieci marketów, liczne role w serialu telewizyjnym „Detektywi” oraz „Szpital”, reklama lotniska „Balice” oraz spektakle teatralne „Prawdziwa miłość Oscara” i „Roxy” w teatrze „Wit-Wit” z Gliwic. Nadal trenuje taniec nowoczesny – oraz śpiew jako wokalistka zespołu „Marion” i „MjusiQ”.