Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Uczestniczka koncertu finalnego festiwalu młodzieżowego 2018 - Agnieszka Bury

Urodzona 6 maja 1977 w Kępnie. Z zawodu Tłumacz Przysięgły Języka włoskiego. Od najmłodszych lat wykazuje zainteresowanie śpiewem, tańcem i aktorstwem. Przygoda z tańcem zaczęła się jeszcze w szkole podstawowej, w zespole tanecznym „Gaduły”, a następnie „Iluzja” pod czujnym okiem Zofii Dąbrowskiej - tancerki i choreograf, laureatki licznych nagród i wyróżnień.

W klasie maturalnej brała czynny udział w zajęciach z aktorstwa w STUDIO AKTORSKIM "ART-PLAY" założonym przez Dorotę Pomykałę - aktorkę Starego Teatru w Krakowie. Ale prawdziwą przygodę związaną z aktorstwem przeżyła kilka lat później. W międzyczasie ukończyła Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych w Gliwicach, a następnie Uniwersytet Śląski w Katowicach na kierunku – Filologia Włoska – nie rozstając się ze światem artystycznym. Cały okres studiów był przepełniony muzyką i śpiewem. Lata akademickie upływały pod znakiem śpiewu w Akademickim Zespole Muzycznym przy Politechnice Śląskiej. Zamiłowanie do śpiewu przeplatało się z zamiłowaniem do nauki Języków obcych tj. angielskiego, włoskiego, francuskiego i hiszpańskiego. Liczne wyjazdy zagraniczne w charakterze pilota i przewodnika oraz Studia Podyplomowe na kierunku Tłumaczenia Ekonomiczno-Prawne w Biznesie pomogły tę wiedzę językową ugruntować. Po skończonych studiach wzięła udział w licznych produkcjach telewizyjno-teatralno-reklamowych takich jak: reklama Europejskiego Funduszu Społecznego – region Śląska, reklamy jednej z wiodących sieci marketów, liczne role w serialu telewizyjnym „Detektywi” oraz „Szpital”, reklama lotniska „Balice” oraz spektakle teatralne „Prawdziwa miłość Oscara” i „Roxy” w teatrze „Wit-Wit” z Gliwic. Nadal trenuje taniec nowoczesny – oraz śpiew jako wokalistka zespołu „Marion” i „MjusiQ”.