W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Juror Koncertów Finalnych Festiwalu 2018 - Paweł Wenderski

Paweł Wenderski były lekkoatleta (absolwent wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego), wokalista. Dwukrotnie zwyciężył  w telewizyjnym programie ''Szansa na sukces”, z Renatą Przemyk i Ireną Santor. Wziął udział w koncercie ''Violetty Villas''  w Teatrze Wielkim w Łodzi wykonując utwór ''Józek''. Otrzymał wiele nagród i wyróżnień, w tym cenne Wyróżnienie Honorowe  Danuty Grechuty na Festiwalu ''Korowód'' w Krakowie.

W grudniu 2013 roku wydał płytę świąteczną ''Czas nadziei'', a obecnie pracuje nad płytą autorską. W swoim repertuarze artysta  ma następujące koncerty: ''Pocałunek ognia'' - Piosenki Violetty Villas, ''Świecie nasz ''- Piosenki Marka Grechuty, ''Szalone lata 80-te'', ''Wielcy Nieobecni'', utwory artystów, którzy odeszli: Cz. Niemena, V.Villas, A.German, I.Jarockiej, A.Zauchy, A.Jantar, M.Grechuty, W.Młynarskiego, Z.Wodeckiego. Artysta zaprezentuje utwór autorski z płyty ''Czas nadziei'' (słowa Ola Krupa, muzyka Dolnośląskie Radio).