Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Juror Koncertów Finalnych Festiwalu 2018 - Marek Świszczorowski

Wokalista, autor tekstów, dziennikarz muzyczny, miłośnik muzyki wszelakiej)– od 2012 do 2016 roku członek Studenckiego Studia Radiowego „Egida” przy Uniwersytecie Śląskim, m.in. szef redakcji muzycznej. Prowadził audycję „Wyjdźcie z Garażu”, dla której wyszukiwał i zapraszał do studia młodych, utalentowanych, śląskich wykonawców. We współpracy z chorzowską Leśniczówką zorganizował cykl koncertów, podczas których występowali goście audycji. Prowadzący audycję „Bonus Track, czyli co w muzyce Świszczy”, skupiającej się na muzyce rockowej i alternatywnej. Od 2011 roku wokalista i autor tekstów w funk rockowym zespole Clumsy Warlocks. W 2016r. zespół własnym sumptem wydał płytę „8”. Formacja koncertuje regularnie w całym kraju, biorąc udział i odnosząc sukcesy w licznych przeglądach (m.in. wyróżnienie podczas Festiwalu Rytm Gliwice w 2015r., występ podczas Juwenaliów Śląskich 2016r., I miejsce w Przeglądzie Kapel Rockowych w Barczewie na Warmii, czy występ w programie Dzień Dobry TVN w 2017r.). Stały bywalec dużych lub mniejszych imprez muzycznych. W muzyce szuka autentyczności, zgodnie z „zasadami” rock&rolla twierdzi, że w muzyce najważniejsze są przekaz i emocje.