W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Juror Koncertów Finalnych Festiwalu 2018 - Marek Świszczorowski

Wokalista, autor tekstów, dziennikarz muzyczny, miłośnik muzyki wszelakiej)– od 2012 do 2016 roku członek Studenckiego Studia Radiowego „Egida” przy Uniwersytecie Śląskim, m.in. szef redakcji muzycznej. Prowadził audycję „Wyjdźcie z Garażu”, dla której wyszukiwał i zapraszał do studia młodych, utalentowanych, śląskich wykonawców. We współpracy z chorzowską Leśniczówką zorganizował cykl koncertów, podczas których występowali goście audycji. Prowadzący audycję „Bonus Track, czyli co w muzyce Świszczy”, skupiającej się na muzyce rockowej i alternatywnej. Od 2011 roku wokalista i autor tekstów w funk rockowym zespole Clumsy Warlocks. W 2016r. zespół własnym sumptem wydał płytę „8”. Formacja koncertuje regularnie w całym kraju, biorąc udział i odnosząc sukcesy w licznych przeglądach (m.in. wyróżnienie podczas Festiwalu Rytm Gliwice w 2015r., występ podczas Juwenaliów Śląskich 2016r., I miejsce w Przeglądzie Kapel Rockowych w Barczewie na Warmii, czy występ w programie Dzień Dobry TVN w 2017r.). Stały bywalec dużych lub mniejszych imprez muzycznych. W muzyce szuka autentyczności, zgodnie z „zasadami” rock&rolla twierdzi, że w muzyce najważniejsze są przekaz i emocje.