W tym roku otrzymaliśmy kwotę 139 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzielimy ją asystentowi Eliminacji Szkolnych Wokalnych roku 2018. Dziękujemy wszystkim za wpłaty, zwłaszcza pani dr Sylwii Jakubiec i wolontariuszowi Lesławowi Grąbczewskiemu. Na rok 2018 można już teraz dokonywać wpłat na rzecz młodych artystów i osób angażujących się w pracę dla nich. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty.

Sprawozdanie z koncertów finalnych w dniach 26 i 27 października 2018 w ramach X Festiwalu Rytm Pro Arte Gliwice 2018

Koncert finalny festiwalu dziecięcy

Koncert finałowy dziecięcy przebiegł znakomicie! Na sali tłumnie zjawili się uczestnicy, zarówno z Gliwic, jak i reszty kraju. Uczestników przywitali organizatorzy, zapraszając do udziału w warsztatach wokalnych. Każdy z zebranych miał okazję do zdobycia doświadczenia, przełamania własnych barier, oraz do nauki nowych zagadnień. Dlatego dziękujemy nauczycielce naszych warsztatów. Punktualnie o 16 rozpoczął się finał. Prezentowane piosenki były odbierane powszechnie dobrze, bez uwag ze strony publiczności. Jurorzy, w kilkunastoosobowym składzie, ocenili przybyłych. W trakcie przerwy, można było zjeść pyszne kanapki oraz ciasto, napić się herbaty i kawy, oraz porozmawiać z jurorami. Koncert trwał dalej, zaś po jego zakończeniu jury udało się na obrady, na scenę weszły gwiazdy wieczoru tj. Artysta światła i żonglerki, oraz występ teatrzyku dziecięcego. Na samym końcu publiczność wybrała swojego faworyta wśród uczestników, przekazując mu nagrodę publiczności - kryształowe serce na kamiennej podstawce. Jurorzy ogłosili z kolei swoje wyniki, przekazali słowiki ufundowane przez artystkę z MDK GLIWICE, a uczestnicy dziękowali za możliwość występu.

Koncert finalny festiwalu młodzieżowy

Koncert finałowy przebiegał podobnie, z tą różnicą, że zamiast kryształowego serca, publiczność wręczyła ceramiczny posąg, ufundowany przez MDK GLIWICE. Warto dodać, że gwiazdą wieczoru był muzyk przygotowujący swoje autorskie aranżacje piosenek - Mateusz Krautwurst.

Nagłośnienie realizował pan Grzegorz Gutowski oraz Sebastian Malcherek, wideorelacji dokonał Andrzej Bałucki. Dziękujemy naszym wolontariuszom za obsługę kuchni, dziękujemy organizatorom za ciężką, całoroczną pracę.

Dziękujemy przede wszystkim miastu Gliwice, za wsparcie finansowe, rzeczowe, a Gliwickiemu Centrum Organizacji Pozarządowych za wsparcie organizacyjne i nieodmiennie życzliwą atmosferę dla naszej pracy.

Wyniki obydwu koncertów finalnych zamieszczono jak zawsze na naszej stronie www.fundacjarytmgliwice.pl

Opracował: Michał Czaplicki