Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Juror Koncertu Finalnego 2019 - Marlon Couto Ribeiro

Poznajcie brazylijskiego poliglotę Marlona Couto Ribeiro, który jest prawdziwym wulkanem energii i mieszkanką wybuchową, jeżeli chodzi o języki azjatyckie. Gdy pytamy się 30-letniego Marlona, skąd jest, odpowiada zawsze, że z Gliwic, choć do Polski trafił zaledwie 5 lat temu dzięki Bogu. Jego szalona podróż do tej części Europy związana jest oczywiście z językami oraz muzyką. Chciał podszkolić język polski, ale udało mu się zamieszkać w naszym kraju dzięki kontaktom z polskimi esperantystami.  Dziś pracuje w szkole językowej Level w Gliwicach, gdzie uczy japońskiego, arabskiego, szwedzkiego i hiszpańskiego oraz w szkole językowej Porto Alegre, gdzie naucza portugalskiego z Brazylii. Sam niemal codziennie szlifuje jeszcze inne języki, a w wolnych chwilach chodzi do pobliskiego baru z kebabami na tureckie konwersacje z pracującym tam Turkiem. Chodzi na pogawędki po arabsku do mieszkania emeryta z Egiptu, a spotyka się od czasu do czasu z przedsiębiorcą pochodzącym z południa Indii, z którym ćwiczy sobie język tamilski! Oprócz tego, udziela korepetycji grania na gitarze. 10 lat temu nauczył się grać na tym instrumencie od rodzinnego przyjaciela, wyśmienitego gitarzysty w Brazylii. Przez rok miał zespół w swoim kościele, ale niestety zespół postanowił już nie grać razem, kiedy gitarzysta zespołu odszedł z powodów prywatnych. Marlonowi bardzo się podobają pieśni uwielbienia australijskiego zespołu Hillsong, które są przetłumaczone na wiele języków. Przypada mu do gustu również Bossa Nova jak i MPB ze swojej ojczyzny.