Serdecznie dziękujemy Panu Grzegorzowi Józefowi Krawczykowi z Lubania Śląskiego za wpłat/ę 100 zł na rzecz festiwalu i osób z niepełnosprawnościami biorącymi w nim udział. Serdecznie Pana pozdrawiamy, Panie Józefie i z całego serca dziękujemy. Marian Dragon i Rada Fundacji Rytm Gliwice

W roku 2019 otrzymaliśmy kwotę 65 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzieliliśmy ją do funduszu Fundacji Rytm Gliwice, który na dzień 20.10.2019 wynosi 406 zł. Dziękujemy wszystkim za wpłaty. Jeśli Państwo mogą - prosimy o dalsze wpłaty 1% na podane niżej konto fundacji. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty. Bardzo dziękujemy STUDIO VTV1 z Wrocławia za wpłatę 100 zł na rzecz Fundacji Rytm Gliwice w dniu 19.10.2019, dzięki czemu fundusz wzrósł z 306 zł do 406 zł. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon.

Przed nami II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego

Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon” (2020)

Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (marzec, czerwiec, wrzesień 2020 r.) można przez cały czas dokonywać zapisów. Koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 28.08.2020, 27.06.2020 i 26.09.2020, a koncert finalny 24.10.2020. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi.

Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ,

18 2030 0045 1110 0000 0360 6920

KRS Fundacji: 0000442065, Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Juror Koncertu Finalnego 2019 - Marlon Couto Ribeiro

Poznajcie brazylijskiego poliglotę Marlona Couto Ribeiro, który jest prawdziwym wulkanem energii i mieszkanką wybuchową, jeżeli chodzi o języki azjatyckie. Gdy pytamy się 30-letniego Marlona, skąd jest, odpowiada zawsze, że z Gliwic, choć do Polski trafił zaledwie 5 lat temu dzięki Bogu. Jego szalona podróż do tej części Europy związana jest oczywiście z językami oraz muzyką. Chciał podszkolić język polski, ale udało mu się zamieszkać w naszym kraju dzięki kontaktom z polskimi esperantystami.  Dziś pracuje w szkole językowej Level w Gliwicach, gdzie uczy japońskiego, arabskiego, szwedzkiego i hiszpańskiego oraz w szkole językowej Porto Alegre, gdzie naucza portugalskiego z Brazylii. Sam niemal codziennie szlifuje jeszcze inne języki, a w wolnych chwilach chodzi do pobliskiego baru z kebabami na tureckie konwersacje z pracującym tam Turkiem. Chodzi na pogawędki po arabsku do mieszkania emeryta z Egiptu, a spotyka się od czasu do czasu z przedsiębiorcą pochodzącym z południa Indii, z którym ćwiczy sobie język tamilski! Oprócz tego, udziela korepetycji grania na gitarze. 10 lat temu nauczył się grać na tym instrumencie od rodzinnego przyjaciela, wyśmienitego gitarzysty w Brazylii. Przez rok miał zespół w swoim kościele, ale niestety zespół postanowił już nie grać razem, kiedy gitarzysta zespołu odszedł z powodów prywatnych. Marlonowi bardzo się podobają pieśni uwielbienia australijskiego zespołu Hillsong, które są przetłumaczone na wiele języków. Przypada mu do gustu również Bossa Nova jak i MPB ze swojej ojczyzny.