Sprawozdanie z koncertu eliminacyjnego festiwalu dnia 23.03.2019

Doskonała atmosfera, ponad 30 uczestników i profesjonalne jury. Pierwszą edycję festiwalu Zaczarowany Mikrofon czas zacząć!  Wspierany przez Miasto Gliwice, stowarzyszenie ZAiKS, GCOP i wiele innych instytucji - oto on, festiwal Zaczarowany Mikrofon.

Dzień eliminacji pełny był dobrych emocji. Najpierw, uczestnicy wzięli udział w warsztatach. Uczyli się występowania na scenie, emisji głosu i panowania nad tremą.

Zgromadzeni docenili możliwość współpracy z profesjonalnymi trenerami, w rodzinnej atmosferze.

Koncert eliminacyjny poprzedzony został godzinnymi warsztatami poprowadzonymi przez trenerkę osób z talentem muzycznym - Grażynę Dzwonowską. Sam koncert rozpoczął się o godzinie 16:00. Poprowadziła go znana gliwickiej scenie, Danuta Ejmocka. Zapowiadała w sposób wesoły i atrakcyjny. Pełen szacunku i uznania. Uczestnicy występowali w 2 grupach: grupie osób z niepełnosprawnością fizyczną i grupie osób z niepełnosprawnością intelektualną.

Jurorzy zostali wyłonieni spośród profesjonalnych nauczycieli śpiewu, którzy mają szeroką wiedzę o specyfice występów niepełnosprawnych. Dzięki temu oceniali w sposób obiektywny i równy. Jury obradowało sprawnie, dzięki czemu wyniki poznaliśmy już po kilkunastu minutach. Do finału dostało się 10 osób - po 5 osób z każdej grupy uczestników koncertu. W czasie obrad wystąpili artyści - tancerka, wokalista i gitarzysta. Niesamowite widowisko!!!

Ponad 30 występujących uczestników pokazało różne poziomy talentu. Trzeba przyznać, że nikt nie znalazł się tu przypadkiem. Widać było ogromną pracę włożoną w przygotowanie do występu.

Widzami byli goście z różnych województw, niektórzy przyjechali nawet z drugiego końca Polski, żeby zobaczyć, czym jest nowo powstała inicjatywa. Atmosfera wśród publiki była doskonała! Widać było, że to ludzie empatyczni i otwarci na drugiego człowieka.

Nie bez znaczenia było jedzenie. W końcu występy powinny odbywać się bez uczucia głodu. O catering zadbali wolontariusze, którzy na bieżąco przynosili kolejne porcje dobrego jedzenia.

Z koncertu powstanie relacja wideo, którą tworzył operator kamery Andrzej Bałucki. Otrzymamy ją jednak dopiero po odpowiednim opracowaniu za jakiś czas.

Dziękujemy przede wszystkim miastu Gliwice, za wsparcie finansowe, rzeczowe, a Gliwickiemu Centrum Organizacji Pozarządowych za wsparcie organizacyjne i nieodmiennie życzliwą atmosferę dla naszej pracy. Dziękujemy wreszcie wszystkim uczestnikom i widzom-słuchaczom za obecność na pierwszym koncercie eliminacyjnym. Zapraszamy na kolejne!

Sporządził:

Zespół prasowy Fundacji Rytm Gliwice.

Znajdź nas:

http://rytm.kei.pl/images/stories/youtube-icon.png http://rytm.kei.pl/images/stories/facebook-icon.png http://rytm.kei.pl/images/festiwal_proarte/proarte_logo.png