Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Sprawozdanie z koncertu eliminacyjnego I Ogólnopolskiego festiwalu wokalnego osób z niepełnosprawnościami „Zaczarowany mikrofon” 2019 w Gliwicach - 22.06.2019

Niesamowita radość, jakiej długo nie widzieliśmy!

Drugie eliminacje do festiwalu piosenki osób niepełnosprawnych "zaczarowany mikrofon" już za nami.

Na sali gościliśmy 25 uczestników z niepełnosprawnościami intelektualnymi bądź fizycznymi.

Każdy z nich miał inny cel. Jeden - chciał zdobyć nagrodę, inny - wyłącznie pokazać się innym i otrzymać aplauz, dla jeszcze innego uczestnika występ oznaczał walkę ze słabościami i to był cel sam w sobie.

Uczestników koncertu oceniali jurorzy, będący przedstawicielami różnych środowisk - pedagogicznego, muzycznego, kulturalnego. Przewodniczącą jury była Pani Mirosława Sander.

Zgromadzeni wolontariusze pomagali w organizacji wydarzenia. Nosili ciasta, kanapki i ciepłe napoje, służyli wsparciem i dobrym słowem. Wszystkim bardzo dziękujemy.

Słowa uznania także kierujemy w stronę Miasta Gliwice, które udzieliło mam wsparcia finansowego. To bardzo cenne wsparcie, dzięki któremu możemy istnieć i stwarzać możliwości niepełnosprawnym artystom.

Wydarzenie miało miejsce w Centrum Organizacji Kulturalnych "Perełka" i tu ogromne podziękowania dla GCOP GLIWICE za gościnę. Wielkim darem była Pani Katarzyna, kierownik filii, która swoim wsparciem pomogła nam w korzystaniu z obiektu.

Poziom występów był zróżnicowany. Ogólnie oceniony został jako wysoki, szczególnie patrząc na rodzaj wydarzenia. Jakość śpiewu, czy nawet ruchu scenicznego, zaangażowania i przygotowania do występu, była znakomita.

Wielkie słowa uznania dla wideokamerzysty Andrzeja Bałuckiego, który nagrał film z koncertu. Podziękowania dla wolontariuszy. Dla prezesa fundacji Rytm, Mariana Dragona, który realizuje ideę całkowicie od serca, nie kierując się zyskiem czy poklaskiem.

Dzięki tylu ludziom, to wydarzenie wygląda tak jak wygląda, a dziesiątki osób z całej Polski cieszy się radością z występów. Bardzo dziękujemy!

Kolejność osób, które dostały się do finału (który odbędzie się 19. października 2019 na wielkiej sali koncertowej w Centrum Kultury Studenckiej Mrowisko) znajduje się na stronie www.fundacjarytmgliwice.pl. Tam też znajdą się zdjęcia z koncertu, a po pewnym czasie film z koncertu.

Sporządził Michał Czaplicki