Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Uczestniczka Eliminacji 2019 - Yessica Motyl

Yessica jest laureatką Stypendium Albertusowego im. Adama Chmielowskiego – Brata Alberta w Mielcu w 2018 roku. Ma 18 lat i jest uczennicą Szkoły Branżowej 1 Stopnia Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczych w Mielcu. Urodziła się w Madrycie w Hiszpanii i tam też chodziła do polsko-hiszpańskiej szkoły.

Kiedy miała 7 lat przyjechała z mamą i siostrą do Polski do Mielca. Szybko okazało się, że ma talent wokalny i bardzo lubi śpiewać, jednak brakowało jej pewności siebie. Dopiero w wieku 15 lat zaczęła doskonalić swój głos na zajęciach zespołu wokalnego „Holiday”, który działa od 11 lat w PZPSW w Mielcu oraz na zajęciach z muzykoterapii. Od 6 lat śpiewa bardzo czynnie, bierze również udział we wszystkich uroczystościach szkolnych. Reprezentuje Ośrodek na przeglądach, konkursach i festiwalach piosenki w całej Polsce osiągając liczne sukcesy muzyczne. Jej pasją jest również sport, lubi grać w siatkówkę.

Najważniejsze osiągnięcia wokalne Yessici

- I miejsce w Wojewódzkim Przeglądzie Zespołów Artystycznych Szkolnictwa Specjalnego „UNICEF” w Rzeszowie

- finalistka Wojewódzkiego Konkursu Piosenki Angielskiej w Tarnobrzegu

- drugi etap Ogólnopolskiego Konkursu „WYGRAJ SUKCES”, gdzie otrzymała wyróżnienie

- zdobyła GRAND PRIX oraz Nagrodę Jury Dziecięcego podczas VI Wojewódzkiego Festiwalu Twórczości Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Piosenka jest dobra na wszystko” w Kolbuszowej

- trzykrotnie reprezentowała szkołę podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki „Integracja malowana dźwiękiem” w Bochni, uczestnicząc w warsztatach wokalnych z Markiem Piekarczykiem, Adrianną Biedrzyńską, Januszem Iwańskim, Robertem Janowskim, Zbigniewem Wodeckim

- w 2016 roku podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Teatralno-Muzycznego Osób Niepełnosprawnych „ALBERTIANA 2016” fundacji „Mimo wszystko” Anny Dymnej, zaśpiewała utwór Edyty Geppert – „Jaka róża taki cierń” i zdobyła 1 miejsce, śpiewając na deskach Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie

- jest również półfinalistką XII Ogólnopolskiego Festiwalu „ZACZAROWANA PIOSENKA” fundacji „Mimo wszystko” Anny Dymnej w Warszawie – relacja transmitowana była w Telewizji Polskiej

W marcu 2015 roku wzięła udział w castingu do musicalu „W tym roku świąt nie będzie”, organizowanym przez Samorządowe Centrum Kultury w Mielcu. Zakwalifikowała się do grupy wokalnej, gdzie przez 9 miesięcy kształciła głos z grupą bardzo zdolnej młodzieży mieleckiej na regularnych zajęciach wokalnych. W ciągu dwóch lat wystąpiła w 22 spektaklach musicalowych, zdobywając doświadczenie wokalno - sceniczne.

W 2016 roku wzięła udział w nagraniu autorskiej piosenki „Odlećmy razem do gwiazd” w profesjonalnym studiu nagraniowym MrPollack z udziałem solistów z musicalu. Praca nad utworem była dla Yessici wspaniałym doświadczeniem. Premiera piosenki i teledysku odbyła się 6 grudnia 2017 roku na portalu społecznościowym. Obecnie zanotowaliśmy ponad 14,5 tysiąca odsłon teledysku.

Plany na przyszłość: Yessica marzy o występowaniu na wielkich scenach i śpiewaniu ballad, aby wzruszać publiczność.

27 marca 2019 roku wzięła udział w castingu do musicalu „SIOSTRZYCZKI” organizowanym przez Samorządowe Centrum Kultury w Mielcu. Zakwalifikowała się do grupy wokalnej, premiera musicalu odbędzie się w grudniu 2019.