Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Uczestniczka Eliminacji 2019 - Małgorzata Pietralska

Małgorzata Pietralska od dwóch lat uczestniczy w zajęciach terapeutycznych w Środowiskowym Domu Samopomocy w Radomiu przy ulicy Dzierzkowskiej 9. Najchętniej spędza czas w pracowni muzycznej, bo śpiew i muzyka są dla niej bardzo ważne. Jej ulubione wokalistki to Beata Kozidrak, Krystyna Prońko, Irena Santor. Lubi również zajęcia w pracowni plastycznej, gdzie sięga po pędzel malarski przelewając na płótno to, „co jej w duszy gra”. Prywatnie interesuje się malowaniem i kolorowaniem mandali. Małgosia jest osobą pogodną, zawsze uśmiechniętą, życzliwą. Choroba psychiczna, z którą zmaga się od jakiegoś czasu, nie ogranicza jej działań. Lubi ludzi i otacza się nimi, znajdując w tym ogromną radość. Jej wielkim wsparciem i motorem wszelkich działań jest jej mama – Anna. Wierny fan club Małgosi to koledzy i koleżanki z Ośrodka. Jej przygoda z muzyką rozpoczęła się na poważnie wraz z występem na „Albertianie 2018”, gdzie zdobyła I miejsce w kategorii solistów. Był to jej pierwszy w życiu konkurs i od razu poparty sukcesem. To zwycięstwo „dodało Małgosi skrzydeł”. Uwierzyła wreszcie w siebie, w to, że ma ogromny talent, chociaż nadal pozostaje skromną, cichą osobą. Występ na deskach Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie w koncercie laureatów był dla niej wielkim przeżyciem. W roku 2018 brała udział w II etapie Festiwalu Twórczości Osób Niepełnosprawnych „fART” w Bydgoszczy organizowanego przez Fundację „Wiatrak” oraz w Festiwalu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych – Radom 2018. W roku 2019 powtórzyła sukces z roku poprzedniego i również zajęła I miejsce w „Albertianie 2019”. W lipcu tego roku brała udział w XXIII Międzynarodowym Festiwalu Piosenki Młodzieży Niepełnosprawnej IMPRESJE – CIECHOCINEK 2019, gdzie zdobyła wyróżnienie. Plany na przyszłość: Moim największym marzeniem jest zaśpiewanie kiedyś w duecie z panią Krystyną Prońko lub Beatą Kozidrak. Te wokalistki są moimi idolkami od najmłodszych lat.