W roku 2019 otrzymaliśmy kwotę 65 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzieliliśmy ją do funduszu Fundacji Rytm Gliwice, który na dzień 20.10.2019 wynosi 406 zł. Dziękujemy wszystkim za wpłaty. Jeśli Państwo mogą - prosimy o dalsze wpłaty 1% na podane niżej konto fundacji. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty. Bardzo dziękujemy STUDIO VTV1 z Wrocławia za wpłatę 100 zł na rzecz Fundacji Rytm Gliwice w dniu 19.10.2019, dzięki czemu fundusz wzrósł z 306 zł do 406 zł. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon.

Przed nami II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego

Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon” (2020)

Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (marzec, czerwiec, wrzesień 2020 r.) można przez cały czas dokonywać zapisów. Koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 28.08.2020, 27.06.2020 i 26.09.2020, a koncert finalny 24.10.2020. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi.

Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ,

18 2030 0045 1110 0000 0360 6920

KRS Fundacji: 0000442065, Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Uczestniczka Eliminacji 2019 - Małgorzata Pietralska

Małgorzata Pietralska od dwóch lat uczestniczy w zajęciach terapeutycznych w Środowiskowym Domu Samopomocy w Radomiu przy ulicy Dzierzkowskiej 9. Najchętniej spędza czas w pracowni muzycznej, bo śpiew i muzyka są dla niej bardzo ważne. Jej ulubione wokalistki to Beata Kozidrak, Krystyna Prońko, Irena Santor. Lubi również zajęcia w pracowni plastycznej, gdzie sięga po pędzel malarski przelewając na płótno to, „co jej w duszy gra”. Prywatnie interesuje się malowaniem i kolorowaniem mandali. Małgosia jest osobą pogodną, zawsze uśmiechniętą, życzliwą. Choroba psychiczna, z którą zmaga się od jakiegoś czasu, nie ogranicza jej działań. Lubi ludzi i otacza się nimi, znajdując w tym ogromną radość. Jej wielkim wsparciem i motorem wszelkich działań jest jej mama – Anna. Wierny fan club Małgosi to koledzy i koleżanki z Ośrodka. Jej przygoda z muzyką rozpoczęła się na poważnie wraz z występem na „Albertianie 2018”, gdzie zdobyła I miejsce w kategorii solistów. Był to jej pierwszy w życiu konkurs i od razu poparty sukcesem. To zwycięstwo „dodało Małgosi skrzydeł”. Uwierzyła wreszcie w siebie, w to, że ma ogromny talent, chociaż nadal pozostaje skromną, cichą osobą. Występ na deskach Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie w koncercie laureatów był dla niej wielkim przeżyciem. W roku 2018 brała udział w II etapie Festiwalu Twórczości Osób Niepełnosprawnych „fART” w Bydgoszczy organizowanego przez Fundację „Wiatrak” oraz w Festiwalu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych – Radom 2018. W roku 2019 powtórzyła sukces z roku poprzedniego i również zajęła I miejsce w „Albertianie 2019”. W lipcu tego roku brała udział w XXIII Międzynarodowym Festiwalu Piosenki Młodzieży Niepełnosprawnej IMPRESJE – CIECHOCINEK 2019, gdzie zdobyła wyróżnienie. Plany na przyszłość: Moim największym marzeniem jest zaśpiewanie kiedyś w duecie z panią Krystyną Prońko lub Beatą Kozidrak. Te wokalistki są moimi idolkami od najmłodszych lat.