Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Juror Eliminacji 2019 - Zbigniew Biernat

W latach siedemdziesiątych muzyk zespołu jazzu tradycyjnego „Kubeł Jazz Band”, z którym na festiwalu europejskich zespołów młodzieżowych w Bydgoszczy w 1975r zdobył 1 miejsce oraz nagrał z zespołem pierwszą płytę /w nagrodę m.in. koncert zespołu w Sali kongresowej w Warszawie/. Kolejny zespół od 1978r „Seven Hot Tigres” i udział w festiwalu „Jazz nad Odrą” we Wrocławiu. Jako kierownik placówek kulturalnych  zaangażowany w wielu kluczowych obszarach pracy w kulturze: od prowadzenia kilkuosobowych zespołów muzycznych do kilkunastu a nawet kilkudziesięciu osobowych grup teatralnych i tanecznych, które od początku lat 90-tych do końca 2010r. brały udział w przeglądach Amatorskiej Twórczości Artystycznej zdobywając liczne wyróżnienia i uznanie jury. Organizator wielu imprez masowych, współorganizator wielu koncertów charytatywnych, wielu wernisaży połączonych z występami artystycznymi. Największą Jego pasją jest gra na instrumentach (fortepian, akordeon, gitara, kontrabas), motoryzacja, informatyka, wędkowanie.