Fundacja Rytm Gliwice prowadzi w roku 2019 I ogólnopolski festiwal wokalny osób z niepełnosprawnościami "Zaczarowany mikrofon". Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (pierwszy był w marcu 2019) można przez cały czas dokonywać zapisów. Kolejne koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 22.06.2019 i 28.09.2019. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Koncert finalny 19 października 2019 r. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon, www.fundacjarytmgliwice.pl

Gdyby ktoś z Państwa chciał wpłacić bezpośrednio na konto Fundacji Rytm Gliwice jakąś kwotę - dla wsparcia organizowanego przez Fundację - Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami - bardzo prosimy skorzystać z danych:
Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ, 18 2030 0045 1110 0000 0360 6920
KRS Fundacji: 0000442065,Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Prezesowi przedsiębiorstwa Mandam Gliwice Bronisławowi Jakusowi za wpłatę 100 zł na rzecz Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami "Zaczarowany Mikrofon". Prezes Fundacji Rytm Gliwice - Marian Dragon

Sprawozdanie z koncertu eliminacyjnego festiwalu w Gliwicach w ramach I Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon”

Doskonała atmosfera, 30 uczestników i profesjonalne jury. Oto festiwal Zaczarowany Mikrofon ...

Wspierany przez Urząd Miejski w Gliwicach, stowarzyszenie ZAiKS, Instytut Regionalny Kultury w Katowicach, Urząd Marszałkowski w Katowicach, GCOP w Gliwicach i wiele innych instytucji - oto on, festiwal Zaczarowany Mikrofon.

Dzień eliminacji pełny był dobrych emocji. Najpierw, uczestnicy wzięli udział w warsztatach. Uczyli się występowania na scenie, emisji głosu i panowania nad tremą.

Zgromadzeni docenili możliwość współpracy z profesjonalnymi trenerami, w rodzinnej atmosferze.

Koncert eliminacyjny rozpoczął się o godzinie 16:00. Poprowadził go Mateusz Błazenek, niesamowity człowiek, który studiuje język chiński, choć prowadził po polsku.

Uczestnicy występowali w 2 grupach: z niepełnosprawnościami intelektualnymi i z niepełnosprawnościami fizycznymi.

Jurorzy zostali wyłonieni spośród profesjonalnych nauczycieli śpiewu, którzy mają szeroką wiedzę o specyfice występów niepełnosprawnych. Dzięki temu oceniali w sposób obiektywny i równy.

30 występujących uczestników pokazało różne poziomy talentu. Trzeba przyznać, że nikt nie znalazł się tu przypadkiem. Widać było ogromną pracę włożoną w przygotowanie do występu.

Widzami byli goście z różnych części Polski, niektórzy przyjechali nawet z drugiego końca Polski, żeby zobaczyć czym jest nowo powstała inicjatywa. Atmosfera wśród publiki była doskonała! Widać było, że to ludzie empatyczni i otwarci na drugiego człowieka.

Jurorzy, w kilkunastoosobowym składzie, ocenili przybyłych. W trakcie przerwy, można było zjeść pyszne kanapki oraz ciasto, napić się herbaty i kawy, oraz porozmawiać z jurorami. Nie bez znaczenia było jedzenie. W końcu występy powinny odbywać się bez uczucia głodu. O catering zadbali wolontariusze, którzy na bieżąco przynosili kolejne porcje dobrego jedzenia.

Z koncertu powstała relacja wideo, którą stworzył Andrzej Bałucki. Operator kamery.

Jury obradowało sprawnie, dzięki czemu wyniki poznaliśmy już po kilkunastu minutach. W czasie obrad wystąpili artyści. Piosenkarze i tancerka. Niesamowite widowisko!!!