Serdecznie dziękujemy Panu Grzegorzowi Józefowi Krawczykowi z Lubania Śląskiego za wpłat/ę 100 zł na rzecz festiwalu i osób z niepełnosprawnościami biorącymi w nim udział. Serdecznie Pana pozdrawiamy, Panie Józefie i z całego serca dziękujemy. Marian Dragon i Rada Fundacji Rytm Gliwice

W roku 2019 otrzymaliśmy kwotę 65 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzieliliśmy ją do funduszu Fundacji Rytm Gliwice, który na dzień 20.10.2019 wynosi 406 zł. Dziękujemy wszystkim za wpłaty. Jeśli Państwo mogą - prosimy o dalsze wpłaty 1% na podane niżej konto fundacji. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty. Bardzo dziękujemy STUDIO VTV1 z Wrocławia za wpłatę 100 zł na rzecz Fundacji Rytm Gliwice w dniu 19.10.2019, dzięki czemu fundusz wzrósł z 306 zł do 406 zł. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon.

Przed nami II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego

Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon” (2020)

Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (marzec, czerwiec, wrzesień 2020 r.) można przez cały czas dokonywać zapisów. Koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 28.08.2020, 27.06.2020 i 26.09.2020, a koncert finalny 24.10.2020. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi.

Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ,

18 2030 0045 1110 0000 0360 6920

KRS Fundacji: 0000442065, Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Sprawozdanie z koncertu eliminacyjnego festiwalu w Gliwicach w ramach I Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon”

Doskonała atmosfera, 30 uczestników i profesjonalne jury. Oto festiwal Zaczarowany Mikrofon ...

Wspierany przez Urząd Miejski w Gliwicach, stowarzyszenie ZAiKS, Instytut Regionalny Kultury w Katowicach, Urząd Marszałkowski w Katowicach, GCOP w Gliwicach i wiele innych instytucji - oto on, festiwal Zaczarowany Mikrofon.

Dzień eliminacji pełny był dobrych emocji. Najpierw, uczestnicy wzięli udział w warsztatach. Uczyli się występowania na scenie, emisji głosu i panowania nad tremą.

Zgromadzeni docenili możliwość współpracy z profesjonalnymi trenerami, w rodzinnej atmosferze.

Koncert eliminacyjny rozpoczął się o godzinie 16:00. Poprowadził go Mateusz Błazenek, niesamowity człowiek, który studiuje język chiński, choć prowadził po polsku.

Uczestnicy występowali w 2 grupach: z niepełnosprawnościami intelektualnymi i z niepełnosprawnościami fizycznymi.

Jurorzy zostali wyłonieni spośród profesjonalnych nauczycieli śpiewu, którzy mają szeroką wiedzę o specyfice występów niepełnosprawnych. Dzięki temu oceniali w sposób obiektywny i równy.

30 występujących uczestników pokazało różne poziomy talentu. Trzeba przyznać, że nikt nie znalazł się tu przypadkiem. Widać było ogromną pracę włożoną w przygotowanie do występu.

Widzami byli goście z różnych części Polski, niektórzy przyjechali nawet z drugiego końca Polski, żeby zobaczyć czym jest nowo powstała inicjatywa. Atmosfera wśród publiki była doskonała! Widać było, że to ludzie empatyczni i otwarci na drugiego człowieka.

Jurorzy, w kilkunastoosobowym składzie, ocenili przybyłych. W trakcie przerwy, można było zjeść pyszne kanapki oraz ciasto, napić się herbaty i kawy, oraz porozmawiać z jurorami. Nie bez znaczenia było jedzenie. W końcu występy powinny odbywać się bez uczucia głodu. O catering zadbali wolontariusze, którzy na bieżąco przynosili kolejne porcje dobrego jedzenia.

Z koncertu powstała relacja wideo, którą stworzył Andrzej Bałucki. Operator kamery.

Jury obradowało sprawnie, dzięki czemu wyniki poznaliśmy już po kilkunastu minutach. W czasie obrad wystąpili artyści. Piosenkarze i tancerka. Niesamowite widowisko!!!