W roku 2019 otrzymaliśmy kwotę 65 zł z tytułu wpłat 1% na Fundację Rytm Gliwice. Przydzieliliśmy ją do funduszu Fundacji Rytm Gliwice, który na dzień 20.10.2019 wynosi 406 zł. Dziękujemy wszystkim za wpłaty. Jeśli Państwo mogą - prosimy o dalsze wpłaty 1% na podane niżej konto fundacji. Serdecznie dziękujemy za każdą, nawet najdrobniejszą kwotę na ten cel i pozdrawiamy wszystkich przekazujących te kwoty. Bardzo dziękujemy STUDIO VTV1 z Wrocławia za wpłatę 100 zł na rzecz Fundacji Rytm Gliwice w dniu 19.10.2019, dzięki czemu fundusz wzrósł z 306 zł do 406 zł. Serdecznie wszystkich pozdrawiam - w imieniu Rady Fundacji Rytm Gliwice, Prezes Marian Dragon.

Przed nami II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego

Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon” (2020)

Na festiwal ten, a konkretnie jego koncerty eliminacyjne (marzec, czerwiec, wrzesień 2020 r.) można przez cały czas dokonywać zapisów. Koncerty eliminacyjne poprzedzane warsztatami wokalnymi odbędą się: 28.08.2020, 27.06.2020 i 26.09.2020, a koncert finalny 24.10.2020. Prosimy w tym celu kierować zapisy i zapytania na adres presto@presto.gliwice.pl. Jest to festiwal z nagrodami pieniężnymi i rzeczowymi.

Konto Fundacji Rytm Gliwice: Bank BGŻ,

18 2030 0045 1110 0000 0360 6920

KRS Fundacji: 0000442065, Nip Fundacji: 631-264-76-48, Regon Fundacji: 243-115-120

Sprawozdanie z koncertu finalnego I Ogólnopolskiego Festiwalu Wokalnego Osób z Niepełnosprawnościami „Zaczarowany Mikrofon” Gliwice 2019 (19.10.2019)

FINAŁ festiwalu piosenki osób niepełnosprawnych Zaczarowany Mikrofon za nami! Występujący uczestnicy pokazali, że niepełnosprawność nie przeszkadza w realizacji pasji jaką jest śpiew. Przybyli z różnych części kraju, nieraz pokonując setki KILOMETRÓW. Czy było warto? Zdecydowanie tak! Ponad 30 uczestników z całej Polski wykonywało różne gatunki muzyczne. Raz były to piosenki niesamowicie delikatne, wręcz wzruszające. Nawiązujące do ludzkiego życia i spraw, które należą do trudnych. Były też te bardzo dynamiczne. Wręcz dyskotekowe. Jak mówi jeden z opiekunów osób z niepełnosprawnościami - dla każdego uczestnika śpiew, występ, to swego rodzaju oczyszczenie. Każdy przeżywa występ w inny sposób. Jeden manifestuje swoją siłę. Inny skupia się na trudnych chwilach. Właśnie dlatego ten konkurs jest niezwykły. Tu nie ma miejsca na bezrefleksyjne śpiewanie, byle tylko zyskać poklask, byle zyskać sławę. Byle założyć jak najdroższą kreację i wywołać zazdrość w oczach innych uczestników. Nie nie. Tu chodzi o to, by pokazać siłę. Siłę walki z życiową trudnością. I śpiew jest takim środkiem, który działa. Po części konkursowej jurorzy wręczyli nagrody 3 najlepszym występującym z grupy osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz 3 najlepszym występującym z grupy osób z niepełnosprawnością fizyczną. Nagrody finansowe, rzeczowe. Ale czy w ogóle można mówić o lepszych i mniej lepszych? Zdaniem organizatora - zdecydowanie nie. Tu nie chodzi o bicie rekordów. Tu chodzi o stworzenie przestrzeni dla realizacji talentów. Przestrzeni, w której każdy będzie miał możliwość występu. I ten występ doda każdemu motywacji na długi okres czasu. Tu każdy wygrał - motywację do dalszego działania. Ogromne zainteresowanie ze strony uczestników pokazuje, że tego typu inicjatywy są potrzebne. To świetna odskocznia od codzienności. W tym wszystkim pomagają Sponsorzy. Prywatni i instytucjonalni. Osoby prywatne proszą o anonimowość. Wydarzenie zostało dofinansowane z budżetu miasta Gliwice, oraz środków ZAiKS. Dziękujemy także organizacji ogólnopolskiej PFRON za objęcie naszego festiwalu patronatem PFRON. Dziękujemy wreszcie Politechnice Śląskiej i Panu Rektorowi Politechniki Śląskiej za objęcie naszego Festiwalu także patronatem tej wielkiej i znanej w kraju uczelni.

Sporządził Zespół prasowy Fundacji Rytm Gliwice